Kend din the
Alle thesorter såsom sort the, oolong the, grøn the og hvid the, kommer fra thebusken Camellia Sinensis. Thebusken er en stedsegrøn plante, dvs. at den ikke taber bladene om vinteren. Thebusken vokser i sur jord, som har en lav pH-værdi. Thebusken vokser fra lavt niveau, dvs. i niveau ved havet og helt op til 2500 meter over havet. Klimaet har en afgørende faktor på theens smag. En skarp tunge kan godt smage forskel fra høst til høst, da theen ikke er identisk i smagen fra dag til dag, da temperaturforholdene og selve klimaet er en afgørende faktor. Theen dyrkes og fremstilles på theplantager, hvor alle de nyplukkede og friske grønne blade kommer ind på fabrikken hver dag året rundt.
Theen dyrkes i mange lande. De fleste theer kommer fra Kina, Japan, Taiwan samt en del fra det øvrige Asien, Afrika og Sydamerika. Forarbejdningen af theen er også en væsentlig faktor for theens smag, og det samme er gældende for selve plukningen. De fleste plantager bruger primært håndpluknings metoden, hvor nogle enkelte plantager er gået over til en lille maskine. De sidst nævnte er til theer som skal bruges udelukkende til aromatheer, hvor selve grundtheen ikke alene har den afgørende faktor for smagen.
I højsæsonen af plukningen af thebusken, kan man plukke den enkelte busk hver 7. dag. Thebusken er mellem 3 - 5 år om at nå den rette højde for theplukkerne. Thebusken har her nået til en højde på mellem 80 - 90 cm høj, men lader man den vokse vildt kan den nå en højde på ca. 25 meter, og er hermed vokset til et træ. I nogle lande er plukningen sæsonbetonet og i andre lande plukker de året rundt. Bladene fra thebusken Camellia Sinensis indeholder mange kemiske forbindelser såsom kulhydrater, mineraler og koffein. Disse kemiske forbindelser er med til at give theen dens farve, smag og virkning af koffein.
Ligesom vin har the navn efter de områder, som det er dyrket i. Hvert område er kendetegnet ved sig egen smag og karakter. For blot at nævne et par eksempler darjeeling ambootia, panyong og yunnan. Til mange theer står der også ofte en betegnelse efter theens navn, eksempel F.O.P. De fleste af disse betegnelser er knyttet til bladets størrelse, og nedenfor er en redegørelse for hvad disse betegnelser står for.
P. - betyder Pekoe: mellemstort, aflangt eller krøllet blad 0,5 - 1 cm.
O.P. - betyder Orange Pekoe: meget langt tyndt blad 1 - 2,5 cm.
S. - betyder Souchong: meget groft blad som ofte bliver brugt røget.
P.S. - betyder Pekoe Souchong : groft mellemstort blad 0,5 - 1,5 cm.
B. - betyder Broken: et blad som ved skæring har fået en mindre bladstørrelse.
F. - betyder Flowery: theen indeholder tip. Tip er spidsen af et nyt blad.
Eksemplet F.O.P. Betyder dermed at det er en the som indeholder tip, og som er med meget lange tynde blade.
The deles op i forskellige kategorier alt efter type. Det er behandlingen efter plukningen/høsten som afgør hvilken type thebladene bliver til. Nedenfor vil jeg beskrive de forskellige typer af the, og hvordan du skal behandle din the med hensyn til trækketider og vandtemperatur, som nemlig er en afgørende faktor for, om du får en god og velsmagende kop the.
Sort the, er den mest solgte the når det både gælder ren the og aroma the. Sort the findes i mange forskellige slags sorteringer og størrelser. Sort the produceres i stort set alle theproducerende lande. Sort the kan drikkes ren, men bliver oftes også brugt til aromatheer. Sort the skal have en vandtemperatur på 100 grader og skal trække mellem 4 - 5 minutter afhængig af foreskrifterne.
Hvorfor bliver det til en sort the.
Efter plukningen af thebladene bliver de grovsorteret og bagefter tørret på bambus i optil 24 timer. Derefter kommer thebladene i en rullemaskine, hvor bladene bliver knust. I denne proces frigør bladene de æteriske olier som de indeholder. Nu er bladene stadigvæk grønne og fugtige, men har også den rette form og størrelse til iltningen. De knuste blade bliver spredt ud over borde, med den rette luftfugtighed og temperatur. I løbet af ganske få timer går bladenes cellesaft i forbindelse med luftens ilt, og gør bladene til den brune farve som vi kender fra sort the. Nu skal bladene igen tørres, og det foregår ved at køre dem igennem et transport bånd i godt en halv time.
Oolong the, er en the som er en mellemting mellem en sort og grøn the. Oolong the forbinder mange mennesker med en sort the, men der er stor smags forskel på denne skønne the og en sort the. Smagen har meget karakter. Oolong the skal have en vandtemperatur mellem 90 - 100 grader, og trækker typisk i 4 minutter.
Hvorfor bliver det til en oolong the.
Oolong the er en mere kompliceret the at fremstille, da thebladene bliver tørret, rullet og iltet i ganske kort tid og i en hurtig proces. Efter at bladene er tørret bliver de hældt i en tromle, for at støde bladene i alle dens kanter og dermed fremmer man iltningen. Lige så snart at bladene har opnået det ønskede iltningsniveau, bliver bladene straks varmet for at standse den videre iltning. Selve arbejdet med at varme og håndrulle bladene sker op til 25 gange for at forme bladene men også for at få al fugt ud af dem. Det er denne proces der giver en oolong the den smukke, unikke aroma og karakter.
Grøn the, vinder mere og mere indpas i Danskernes hjem. Grøn aroma the er nok den som de fleste kender, da de rene grønne theer har en ganske særlig smag og karakter. Jeg oplever ofte at mine kunder siger de ikke kan lide grøn the, og som oftes er det fordi de er uvidende om vandets temperatur og de korte trækketider på disse skønne theer. Det er nemlig altafgørende for den grønne the at den kun får en vandtemperatur på max. 80 grader og en trækketid på mellem 3 - 4 minutter.
Hvorfor bliver det til en grøn the.
Grøn the, er de friske nyplukkede grønne blade som spredes ud i et meget tyndt lag, og udsættes for enten sollys eller varm luft i 1 - 2 timer. Herefter bliver bladene dampet eller ristet til de er fugtige og bløde. Derefter bliver bladene rullet og lagt til tørre i endnu 1 - 2 timer. Bladene har nu fået en mat grøn farve, og er klar til sortering. Den grønne the har et stort indhold af antioxidanter.
Hvid the, er en meget fin og ren the. Hvid the er en forholdsvis kostbar the og har derfor sin eksklusive side. Hvid the kan kun plukkes få dage om året og produceres i begrænset mængder i Kina. Hvid the må ikke få en højere vandtemperatur end max 80 grader og en trækketid på mellem 3 - 4 minutter.
Hvorfor bliver det til hvid the.
Hvid the er knopperne der bliver plukket i foråret, imens de stadigvæk er umodne og dækket af fine hvide dun. Hvid the kan kun plukkes på tørre dage, da duggen skal være fordampet og der må ikke forefindes frost i jorden. Disse fine theblade bliver kun tørret. Hvid the har et stort indhold af antioxidanter.
Rooibos the, kommer fra en sydafrikansk nåle busk. Dvs. at den hverken indeholder koffein eller garvesyre. Rooibos theen har en særlig sød dejlig smag, og er god til de sene aftentimer. Rooibos the må få en vandtemperatur på 100 grader og skal trække mellem 5 - 6 minutter.
Hvorfor bliver det til en rooibos the.
Rooibos the stammer ikke fra den traditionelle thebusk, men er en sydafrikansk nåle busk, som ligner et lille grantræ, med røde grene og grønne nåle. De nåle lignede kviste bliver kun plukket 2 gange om året og iltet på samme måde som den sorte the. Ved iltningen udvikler theen sin røde farve og sødlige smag.
Urtethe består af blade, blomster og urter, men egentlig har denne the intet med the at gøre, da den aldrig har set skyggen af et the blad. Navnet er nok opstået ved at vi behandler den med at hælde kogende vand over, som vi gør ved andre typer af the. Urtethe skal have en vandtemperatur på 100 grader og en trækketid mellem 6 - 10 minutter. En urtethe kan faktisk ikke få for lang en trækketid. Urtethe er meget velegnet til isthe.
Opbevaring af din the har også en betydning for hvor friskt din the holder sig. Hos Theens Univers får du som kunde når du bestiller the i 100 gram, 250 gram, 500 gram og 1 kg poser med lynlås. Vores poser er beregnet til at opbevare the i, så den holder sig frisk i lang tid, nem og enkel løsning. Du kan også købe vores thedåser som selvfølgelig også holder godt på aromaen, med et tætsluttet låg.
De gyldne the regler
Brug altid koldt frisktappet vand
Opvarm thekanden med kogende vand før brug
Anvend 2 - 3 themål pr. Liter vand ( doser efter smag )
Straks vandet koger hældes det over thebladene ( gælder dog ikke grøn og hvid the )
Lad theen trække den tid, der er angivet